Duyu Organlarımızı Öğreniyoruz:
Çevremizde olup bitenleri duyularımızla
algılar, nesneleri duyularımızla ayırt ederiz. İnsanda ve
hayvanların çoğunda;
- Görme
- İşitme
- Koku
- Tat
- Dokunma
Göz, sert tabaka,
damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden
oluşur.
Gelin bu bölümlerde
bulunan yapıların görevlerini inceleyelim.
Sert
tabaka: Gözün dışında bulunan beyaz renkli kısımdır ve
gözü dış etkilerden korur.
Damar
tabaka: Sert tabakanın altında yer alır ve gözün
beslenmesini sağlayan
damarlardan oluşur. iris,
gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğunda göz bebeğini
daraltır, az ışıklı
ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesini sağlar.
Ağ
tabaka (retina): Duyu almaçlarından gelen sinirlerin birleşerek
göz yuvarlağının arka
tarafından çıkıp
beyne gittiği kör nokta ağ tabakada bulunur.
Gözümüzde bulunan bu
yapıların görmemizi nasıl sağladığı
Nasıl Görürüz?
1.
Cisimlerden yansıyan ışık ışınları,
önce
saydam tabakaya gelir
ve
burada kırılır. Kırılan ışın göz
bebeğine
gelir.
2. Göz
bebeğinden gelen ışınlar,
göz
merceğinde tekrar kırılarak
ağ
tabaka üzerine düşer.
3. Işığa
duyarlı almaçların bulundu¤u
ağ
tabakada yer alan sarı leke
üzerinde
ters bir görüntü oluşur.
Oluşan
görüntü buradaki görme
almaçları
tarafından algılanır.
4. Algılanan
görüntü, görme sinirleri vasıtasıyla beyindeki görme merkezine iletilir. Ters
görüntü, beyindeki görme
merkezinde düz olarak algılanır. Böylece görme gerçekleşir.
Ses Dalgaları —►Kulak kepçesi —► Kulak yolu —► Kulak zarı —► Çekiç, örs,
üzengi
—►Oval pencere
—► Dalız —►Saylangoz(sıvı)
—►Korti organı —►İşitme Duyu
Hücreleri
Hücreleri
—►İşitme Duyu
Sinirleri Hücreleri —► Beyinin İşitme Duyu Merkezi —► İşitme
Olayı
Olayı
gelerek işitme gerçekleşir.
Dokunma
Organımız Deri
Dokunma Organımız Deri
Deri, en büyük duyu organımızdır ve vücudumuzun dışını tamamen kaplar. Ayrıca vücut ısısını ayarlar, solunum ve boşaltıma yardımcı olur ve vücudu dış etkilerden korur. Derinin üzerinde dokunmayı, basıncı, ağrıyı, sıcağı, soğuğu vb. duyuları algılayan almaçlar vardır.
Aşağıdaki şekli inceleyerek derinin bölümleri hakkında bilgi edinelim.
Deri, üst deri ve alt deri olmak üzere iki tabakadan oluşur.
Deri, en büyük duyu organımızdır ve vücudumuzun dışını tamamen kaplar. Ayrıca vücut ısısını ayarlar, solunum ve boşaltıma yardımcı olur ve vücudu dış etkilerden korur. Derinin üzerinde dokunmayı, basıncı, ağrıyı, sıcağı, soğuğu vb. duyuları algılayan almaçlar vardır.
Aşağıdaki şekli inceleyerek derinin bölümleri hakkında bilgi edinelim.
Deri, üst deri ve alt deri olmak üzere iki tabakadan oluşur.
Derinin bölümleri
a) Üst deri: Derinin alt bölümlerini koruyan
tabakadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler bulunmaz. Üst derinin en dış
bölümü ölü hücrelerden meydana gelmiştir. Bu bölümün altında canlı hücrelerden
oluşan bir tabaka bulunur. Bu tabaka, deriyi güneşten gelen zararlı ışınlardan
korur. Üst deride ayrıca derinin rengini belirleyen hücreler de vardır.
b) Alt deri: Üst deriye göre daha kalın olan
alt deri, canlı hücrelerden oluşur. Alt deride kan damarları, kıl kasları,
sinirler, ter bezleri, yağ bezleri, kıl kökleri ve duyu almaçları yer alır. Bu
bölümün en altında ise yağ tabakası bulunur. Yağ tabakası vücudu çarpmalara ve
vurmalara karşı korur ve vücudun ısı kaybını önler. Burada yer alan ter bezleri,
terleme ile boşaltıma yardımcı olur.
Derimizle nasıl hissederiz?
Alt derideki duyu almaçları sıcak, soğuk, basınç, sertlik, yumuşaklık gibi duyuları algılar. Duyu almaçları ile alınan duyular, sinirler yoluyla beyne iletilir ve burada değerlendirilip algılanır. Derinin her yerinde aynı oranda duyu almacı yoktur. Bu yüzden de algılama duyusu derimizin her bölgesinde aynı değildir. Parmak uçları, dudaklar gibi bölgelerde algılama daha fazladır.
Derimizle nasıl hissederiz?
Alt derideki duyu almaçları sıcak, soğuk, basınç, sertlik, yumuşaklık gibi duyuları algılar. Duyu almaçları ile alınan duyular, sinirler yoluyla beyne iletilir ve burada değerlendirilip algılanır. Derinin her yerinde aynı oranda duyu almacı yoktur. Bu yüzden de algılama duyusu derimizin her bölgesinde aynı değildir. Parmak uçları, dudaklar gibi bölgelerde algılama daha fazladır.
Koklama
Organımız Burun
Cisimlerin
kokularını burnumuzla algılarız. Burun nefes alma organımız olduğu gibi koklama
duyumuzun da organıdır.
Burnun
Görevleri
- Nefes almamızı sağlar.
- Koku almamızı sağlar.
- Havayı nemlendirir.
- Havayı ısıtmayı sağlar.
- Havanın nemlenmesini sağlar.
Burnun Yapısı
Burun
Boşluğu: Burnun iki
delikle dışarı açılır. Deliklerin iç yüzeyi tüyler ve mukus denilen
sıvıyla
kaplıdır.
Burun kılları havayı ısıtır ve tozların içeri girmesini engeller.
Burun sıvısı ise tozları ve mikropları kendine yapıştırarak vücudumuza
girmesini engeller. Ayrıca
havanın nemlenmesini de sağlar.
Burun
delikleri burun boşluğuna açılır. Burada hava akciğerlere ilerlerken koku alma
sinirleriyle
temas eder.
Sarı Bölge: Koku alma sinirlerinin yoğun olarak
bulunduğu bölgedir. (Gözdeki sarı lekeye
benzer)
Koku
Sinirleri: Hava
içindeki koku taneciklerini sarı bölgedeki koku almaçları tarafından
algılanır.
Koku bilgileri sinirler yardımıyla beynin koku alma merkezine taşınır.
Sinüs: Kafatası kemiklerindeki
boşluklardır.
Nasıl Koku
Alırız?
Koku alma sırasında aşağıdaki işlemler gerçekleşir:
1. Kokulu
cisimlerden koku tanecikleri yayılır.
2. hava
burundan içeri alınır.
3. Koku
tanecikleri sarı bölgedeki mukus sıvısında çözünür.
4. Çözünen
tanecikler koku alıcı hücrelerin kullanabileceği hale gelir.
5. Koku
sinirleri koku uyarısını beyine ulaştırır.
6. Beyindeki
koku alma merkezi kokuyu algılar.
Koku
Yorgunluğu
Burundaki koku sinirleri her zaman aynı yoğunlukta koku alamaz. Örneğin kötü
kokan bir
ortama girdiğimizde bir süre sonra o kokuyu duyamaz oluruz. Dışarıdan
gelen insanlar kokuyu
fark edebilir ama bizim koku hücrelerimiz yorulduğu için
koku hissetmeyiz.
Koku
yorgunluğu ya da koku körlüğü olarak adlandırılan bu durum sadece uzun süre
aldığımız
kokularda oluşur. Örneğin parfüm kokusuna karşı burnumuz yorulsa bile
yemek kokusunu
rahatlıkla duyar.
Tatma Organımız
Dil
Vücudumuza
dışarıdan uyarıları algılayan organlara duyu organı denir. Bu duyu
organlarımızdan biri de DİL’dir.
Dilin
Görevleri:
- Yiyeceklerin tadını almamızı
sağlar.
- Konuşmamızı sağlar.
- Yiyecekleri ağızda hareket
ettirerek sindirime yardım eder.
- Yiyeceklerin yutulmasına yardım
eder.
·
Yukarıdaki
şekilde dilin farklı bölümlerinin aldığı tatlar gösterilmiştir.
Aslında dilin her bölgesi her tadı algılayabilir. Fakat şekilde belirtilen
bölgelerde belirli bir tat
daha iyi algılanmaktadır.
·
Örneğin: Dilin ucu
şekerli tadı çok iyi algılar. Dilin farklı bölgeleri de şekerli tadı hisseder
ama en iyi hisseden bölüm dilin uç kısmıdır.
·
Tat Tomurcuğu: Dilimizde bulunan ve tadı
algılamayı sağlayan bölümlerdir.
Bir tadın algılanabilmesi için tükürük sıvısı içinde çözünmesi gerekir.
Ağzımızın içi kuru
olsaydı cisimlerin tadını alamazdık.
Nasıl Tat Alırız?
·
1. Yiyeceği
ağzımıza atarız.
·
2.
Yiyecekteki maddeler tükürükte çözünür.
·
3. Çözünen
maddeler tat alma tomurcukları tarafından algılanır.
·
4. Bilgiler
tat alma sinirlerine iletilir.
5. tat alma sinirleri beyindeki tat alma merkezine taşınır.
Kaynakça
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder